Przepisy kulinarne

 
WAŁKIEM MALOWANE


Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść, gdy ciasto będzie tworzyło gładką kulę, owiną je folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.  
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować (zwykłym wałkiem) na grubość około 4 - 5 mm, podsypywać delikatnie mąką. Następnie po rozwałkowanym cieście raz rozwałkować wałkiem z wzorkami. Wykrawać ciastka. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Blachę z ciasteczkami schłodzić w lodówce przez kolejne 15 minut (lub dłużej) przed samym pieczeniem.
Piec w temperaturze 190º C przez 10 - 15 minut lub do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przestudzić.
.
* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić



----------------------------------

GRISSINI – domowe, włoskie paluszki z dipem daktylowym




Składniki:
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy + oliwa do posmarowania
  • 1   łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki ulubionej przyprawy ( tymianek, sezam, czarnuszka itp.)

Wykonanie:

Połączcie ze sobą wszystkie składniki przy wykorzystaniu robota kuchennego lub ręcznie.  Jeśli będziecie przygotowywali ciasto ręcznie należy zagniatać je najpierw w misce, a następnie na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. Tak przygotowane ciasto włóżcie do miski, miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale jeśli urośnie jeszcze bardziej to bardzo dobrze.
Następnie ciasto podzielcie  na 4 części, rozwałkujcie  każdą w prostokąt, posypcie ulubionymi przyprawami.  Z ciasta wykrójcie  cienkie paski i zwińcie  je w rekach nadając kształt paluszków. Tak przygotowane paluszki posmarujcie oliwą i włóżcie  do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni, pieczcie je około   10 min. 

Dip daktylowy:

Składniki:

• 200 g suszonych daktyli
• 6-7 łyżek wody
• ½ łyżeczki lub cytryna

Przygotowanie

Daktyle pokrójcie na kawałki, zalejcie wrzącą wodą i odstawcie  na 6-8 godzin. Miękkie daktyle zblendujcie  na gładką masę, dodajcie  cytryny lub cynamonu. 


--------------------------------------

Pasteis de Belem

Składniki:

  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 500 g mleka
  •   3żółtka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaty ciasta francuskiego
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki (oprócz ciasta francuskiego) należy umieścić w naczyniu miksującym. Podgrzewać 8 min/ 90 stopni C/  / obr.3.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (termoobieg). Przygotować formę do pieczenia muffinów. Każde wgłębienie wysmarować cienką warstwą masła. Ciasto francuskie rozwinąć, zdjąć papier i zwinąć ponownie w rulon. Każdy rulon pokroić na 6 kawałków, kawałki rozwałkować na placki, placki umieścić we wgłębieniach formy.
  • Krem przełożyć do przygotowanych dołków z ciastem.
  • Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, wierzch babeczek powinien się zrumienić.
  • Po wyjęciu z piekarnika, babeczki delikatnie posypać cynamonem. 
    ----------------------------------------------------------------- 

SİMİT czyli tureckie precle z sezamem

Składniki na ciasto  (4 precle)

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 g drożdży

Składniki (do smarowania i dekoracji)

  • sezam do posypania
  • woda
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min.
  2. Podzielić ciasto na cztery kawałki. Zrobić ruloniki o długości 15-20 cm. Zostawić je na stolnicy i znów odczekać 10 min.
  3. Posmarować stolnicę oliwą i rozciągnąć rulony do około 80c m. Muszą być cienkie.
  4. Następnie złożyć je na pół, a potem zrolować jak warkocze (patrz zdjęcie).
  5. Gotowe „warkocze” najpierw obtoczyć w wodzie a potem w sezamie.
  6. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Piec rozgrzać do temperatury 40 °C i wyłączyć. Włożyć blachę, zamknąć piec i czekać 20 min.
  7. Potem wyjąć blachę. Rozgrzać piec do temperatury 220 °C i znowu włożyć blachę.
  8. Piec do zrumienia około 10 min.



 Przepis pochodzi ze strony http://www.tureckieprzepisy.pl/


---------------------

PASZTECIKI RENIFERKI

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
         Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz 
Do ozdoby: żurawina na nosek, ziarenka pieprzu na oczka, precelki na rogi 
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Farsz:
Cebulę drobno poszatkować i dać na patelnię z rozgrzanym olejem. Pieczarki obrać, pokroić na drobne cząstki, dodać do cebuli. Kapustę przepłukać, odcedzić i dodać na patelnię. Dusić przez chwilę przyprawić,  przestudzić, dodać jajko, wymieszać.
Ciasto:
Wyrobić ciasto drożdżowe.
Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek w kształcie prostokątno -owalnym posypać lekko mąką i rozprowadzić na całej powierzchni farsz, zwinąć roladkę i przykryć ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ostrym nożem pokroić na ukośne kawałki, przełożyć na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym białkiem. Nałożyć oczka, oczy i nos.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz