WAŁKIEM
MALOWANE
Składniki
-
400 g mąki pszennej
-
70 g cukru pudru
-
200 g masła, zimnego
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
1 duże jajko
-
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie
składniki zagnieść, gdy ciasto będzie tworzyło gładką kulę, owiną je folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.
Po
schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować (zwykłym
wałkiem) na grubość około 4 - 5 mm, podsypywać delikatnie mąką.
Następnie po rozwałkowanym cieście raz rozwałkować wałkiem z
wzorkami. Wykrawać ciastka. Układać na papierze do pieczenia lub
macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Blachę z
ciasteczkami schłodzić w lodówce przez kolejne 15 minut (lub
dłużej) przed samym pieczeniem.
Piec w
temperaturze 190º C przez 10 - 15 minut lub do zezłocenia brzegów.
Wyjąć, przestudzić.
.
* ciasto
można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce,
można także mrozić
----------------------------------
GRISSINI – domowe, włoskie paluszki z dipem daktylowym
Składniki:
-
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-
200 ml wody
-
50 ml oliwy + oliwa do posmarowania
-
1 łyżeczka cukru
-
1/2 łyżeczki soli
-
20 g świeżych drożdży
-
3 łyżki ulubionej przyprawy ( tymianek, sezam, czarnuszka itp.)
Wykonanie:
Połączcie ze sobą wszystkie składniki przy wykorzystaniu robota kuchennego lub ręcznie. Jeśli
będziecie przygotowywali ciasto ręcznie należy zagniatać je najpierw w
misce, a następnie na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno być
jednolite i nie kleić się do dłoni. Tak przygotowane ciasto włóżcie do
miski, miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na
1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale jeśli urośnie
jeszcze bardziej to bardzo dobrze.
Następnie
ciasto podzielcie na 4 części, rozwałkujcie każdą w prostokąt, posypcie ulubionymi przyprawami. Z ciasta wykrójcie cienkie paski i zwińcie je w rekach nadając kształt paluszków. Tak przygotowane paluszki posmarujcie oliwą i włóżcie do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni, pieczcie je około 10 min.
Dip daktylowy:
Składniki:
• 200 g
suszonych daktyli
• 6-7 łyżek wody
• ½ łyżeczki lub cytryna
• 6-7 łyżek wody
• ½ łyżeczki lub cytryna
Przygotowanie
Daktyle
pokrójcie na kawałki, zalejcie wrzącą wodą i odstawcie na 6-8
godzin. Miękkie daktyle zblendujcie na gładką masę, dodajcie cytryny lub cynamonu.
--------------------------------------
Pasteis de Belem
Składniki:
-
1 cukier z prawdziwą wanilią
-
500 g mleka
-
3żółtka
-
40 g cukru
-
szczypta soli
-
40 g mąki ziemniaczanej
-
2 płaty ciasta francuskiego
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki (oprócz ciasta francuskiego) należy umieścić w naczyniu miksującym. Podgrzewać 8 min/ 90 stopni C/ / obr.3.
-
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (termoobieg). Przygotować formę do pieczenia muffinów. Każde wgłębienie wysmarować cienką warstwą masła. Ciasto francuskie rozwinąć, zdjąć papier i zwinąć ponownie w rulon. Każdy rulon pokroić na 6 kawałków, kawałki rozwałkować na placki, placki umieścić we wgłębieniach formy.
-
Krem przełożyć do przygotowanych dołków z ciastem.
-
Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, wierzch babeczek powinien się zrumienić.
-
Po wyjęciu z piekarnika, babeczki delikatnie posypać cynamonem.-----------------------------------------------------------------
SİMİT czyli tureckie precle z sezamem
Składniki na ciasto (4 precle)
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 4 g drożdży
Składniki (do smarowania i dekoracji)
-
sezam do posypania
-
woda
-
oliwa
Przygotowanie
- Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min.
- Podzielić ciasto na cztery kawałki. Zrobić ruloniki o długości 15-20 cm. Zostawić je na stolnicy i znów odczekać 10 min.
- Posmarować stolnicę oliwą i rozciągnąć rulony do około 80c m. Muszą być cienkie.
- Następnie złożyć je na pół, a potem zrolować jak warkocze (patrz zdjęcie).
- Gotowe „warkocze” najpierw obtoczyć w wodzie a potem w sezamie.
- Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Piec rozgrzać do temperatury 40 °C i wyłączyć. Włożyć blachę, zamknąć piec i czekać 20 min.
- Potem wyjąć blachę. Rozgrzać piec do temperatury 220 °C i znowu włożyć blachę.
- Piec do zrumienia około 10 min.
Przepis pochodzi ze strony http://www.tureckieprzepisy.pl/
---------------------
PASZTECIKI RENIFERKI
Składniki
Ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- 300 g pieczarek
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Farsz:
Cebulę drobno poszatkować i dać na patelnię z rozgrzanym olejem. Pieczarki obrać, pokroić na drobne cząstki, dodać do cebuli. Kapustę przepłukać, odcedzić i dodać na patelnię. Dusić przez chwilę przyprawić, przestudzić, dodać jajko, wymieszać.
Ciasto:
Wyrobić ciasto drożdżowe.
Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek w kształcie prostokątno -owalnym posypać lekko mąką i rozprowadzić na całej powierzchni farsz, zwinąć roladkę i przykryć ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ostrym nożem pokroić na ukośne kawałki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym białkiem. Nałożyć oczka, oczy i nos.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz