MUFFINKI DYNIOWO- POMARAŃCZOWE
Pewnego dnia mama Szymona przyniosła nam dorodną dynię wyhodowaną na działce. Dzisiaj wykorzystaliśmy ją do upieczenie muffinek. Niektórzy z nas dziwili się, że ciasto będziemy piekli z warzywa. Dynia była oczywiście dodatkiem, ale za to bardzo zdrowym. My wykorzystaliśmy tartą surową dynię, ale do wielu dań dodaje się ją usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.
Nasze muffinki posypaliśmy prażonymi pestkami .... oczywiście dyni ;-) w ten sposób powstał smaczny i zdrowy podwieczorek, który zjedliśmy ze smakiem. Niestety w naszym gronie są osoby, które "migają się" od próbowania nowych potraw, szkoda bo muffiny okazały się bardzo smaczne.
Przepis na muffinki znajdziesz na blogu Zagotowane dzieciaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz