poniedziałek, 6 listopada 2017


MUFFINKI DYNIOWO- POMARAŃCZOWE



          Pewnego dnia mama Szymona przyniosła nam dorodną  dynię wyhodowaną na działce. Dzisiaj wykorzystaliśmy ją do upieczenie muffinek. Niektórzy  z nas dziwili się, że ciasto będziemy piekli z warzywa.  Dynia była oczywiście dodatkiem, ale za to bardzo  zdrowym. My wykorzystaliśmy tartą surową dynię, ale do wielu dań dodaje się ją  usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.

Nasze muffinki posypaliśmy prażonymi pestkami .... oczywiście dyni ;-)  w ten sposób powstał smaczny i zdrowy podwieczorek, który zjedliśmy ze smakiem. Niestety w naszym gronie są osoby, które "migają się" od próbowania nowych potraw, szkoda bo muffiny okazały się  bardzo smaczne.








Przepis na muffinki znajdziesz na blogu Zagotowane dzieciaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz