piątek, 9 listopada 2018




CO JADANO  100 LAT TEMU?

     W przeddzień 100- lecia odzyskania niepodległości,  wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych z Fundacją JemyEko. Poznaliśmy smak nigdy nie kosztowanej przez nas skorzonery i czarnej rzepy, zapomnianych warzyw, które posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Przygotowaliśmy potrawy, które 100 lat temu gościły na polskich stołach, tych miastowych i wiejskich. W bogatszych domach w tym czasie jedzono np. pierogi, a w tych biedniejszych  potrawy z tego, co rosło na polu czyli marchwi, ziemniaków, czarnej rzepy i skorzonery. My ugotowaliśmy zupę z tych warzyw i zrobiliśmy zdrową surówkę. W czasach naszych pradziadków nie było McDonald's, KFC ani automatów z przekąskami, jedzono prosto i zdrowo. 

To była niezwykła lekcja historii. 







Więcej zdjęć znajdziesz w albumie "Kuchnia  naszych pradziadków"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz