CO JADANO 100 LAT TEMU?
W przeddzień 100- lecia odzyskania niepodległości, wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych z Fundacją JemyEko. Poznaliśmy smak nigdy nie kosztowanej przez nas skorzonery i czarnej rzepy, zapomnianych warzyw, które posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Przygotowaliśmy potrawy, które 100 lat temu gościły na polskich stołach, tych miastowych i wiejskich. W bogatszych domach w tym czasie jedzono np. pierogi, a w tych biedniejszych potrawy z tego, co rosło na polu czyli marchwi, ziemniaków, czarnej rzepy i skorzonery. My ugotowaliśmy zupę z tych warzyw i zrobiliśmy zdrową surówkę. W czasach naszych pradziadków nie było McDonald's, KFC ani automatów z przekąskami, jedzono prosto i zdrowo.
Więcej zdjęć znajdziesz w albumie "Kuchnia naszych pradziadków"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz