KUCHNIA PEŁNA CUDÓW, A W NIEJ OWOCOWE CRUMBLE CZYLI OWOCE POD PIERZYNKĄ
Zimą często mamy ochotę na coś słodkiego, ale zamiast po ciastko czy baton warto sięgnąć po coś zdrowego. My przygotowaliśmy deser zwany crumble* . Inna nazwa tego specjału brzmi: owoce zapiekane pod kruszonką, albo pierzynką. To przysmak, który bardzo łatwo przygotować, wystarczy mieć owoce, trochę masła, ciemnego cukru, wiórków kokosowych, płatków owsianych i 30 minut wolnego czasu.
*crumble to po prostu kruszonka
A to ciekawe!
Wiedzieliście, że pomysł na „crumble” powstał w Anglii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to brakowało mąki, cukru i masła? Wtedy to mądre i zaradne panie domu zaczęły piec „ciasta” bez spodu, pokrywały po prostu owoce kruszonką!
Wiedzieliście, że pomysł na „crumble” powstał w Anglii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to brakowało mąki, cukru i masła? Wtedy to mądre i zaradne panie domu zaczęły piec „ciasta” bez spodu, pokrywały po prostu owoce kruszonką!
Więcej zdjęć z zajęć w albumie
Przepis znajdziesz na blogu kulinarnym "Zagotowane dzieciaki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz