KUCHNIA PEŁNA CUDÓW CZYLI KULINARNA PODRÓŻ DO SŁONECZNEJ TOSKANII
Toskania to piękna kraina leżąca we Włoszech. Znana jest z oliwek, winogron i cantucci- włoskich ciasteczek z migdałami. Te bardzo uniwersalne ciasteczka są "ulepszoną" wersją biscotti di Prado -
bardzo twardych ciasteczek, czy może raczej sucharków. Pierwotnie
biscotti były pieczone wyłącznie z mąki, cukru, jajek i migdałów. I
takie nie cieszyły się wielką popularnością. Kiedy zaczęto dodawać
do nich odrobinę proszku do pieczenia oraz masło i stały się mnie
twarde, a bardziej chrupkie nadano im nową nazwę - właśnie cantucci
- szybko stały się sławne nie tylko we Włoszech.
Ponieważ cantucci zwane też cantuccini mają sporo migdałów dają sporo energii, dlatego warto zabrać je ze sobą na dłuższy spacer, wycieczkę
rowerową lub do szkoły na drugie śniadanie.
Więcej zdjęć znajdziesz w galerii Kulinarna podróż do Toskanii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz