poniedziałek, 8 maja 2017

KUCHNIA PEŁNA CUDÓW CZYLI KULINARNA PODRÓŻ DO SŁONECZNEJ TOSKANII





      Toskania to piękna kraina  leżąca we Włoszech. Znana jest z oliwek, winogron i  cantucci- włoskich ciasteczek z migdałami. Te bardzo uniwersalne ciasteczka są  "ulepszoną" wersją biscotti di Prado - bardzo twardych ciasteczek, czy może raczej sucharków. Pierwotnie biscotti były pieczone wyłącznie z mąki, cukru, jajek i migdałów. I takie nie cieszyły się wielką popularnością. Kiedy zaczęto dodawać do nich odrobinę proszku do pieczenia oraz masło i stały się mnie twarde, a bardziej chrupkie  nadano im nową nazwę - właśnie cantucci - szybko stały się sławne nie tylko we Włoszech.
Ponieważ cantucci zwane też cantuccini mają sporo migdałów dają sporo energii, dlatego  warto zabrać je ze sobą na dłuższy spacer, wycieczkę rowerową lub do szkoły na drugie śniadanie.




Więcej zdjęć znajdziesz w galerii Kulinarna podróż do Toskanii 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz