poniedziałek, 26 marca 2018


KUCHNIA PEŁNA CUDÓW A W NIEJ ZDROWA WIEPRZOWINKA :-)




           Wszyscy pieką świąteczne zajączki, kurki, baranki...nuda, więc my postanowiliśmy wyłamać się z tego schematu. Na zajęciach kulinarnych upiekliśmy rumiane bułeczki w kształcie świnek. Co więcej w każdym brzuszku rumianej świnki znalazł się zdrowy farsz z soczewicy, marchewki i cebuli. Pychota.

Czy wiesz, że....
Soczewica to roślina strączkowa szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 8 tysięcy lat temu. W Indiach była głównym składnikiem popularnego dania „dhal”. W starożytnej Grecji i Rzymie soczewica uchodziła za potrawę dla ubogich. W kulturze żydowskiej przygotowana z pszenicą była spożywana jako danie pokutne. W Europie największe uprawy posiadają Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko, jednak zyskuje na popularności. powinna znaleźć się w naszej diecie ponieważ zawiera bardzo dużo białka.
 





Więcej zdjęć w albumie "zdrowa wieprzowinka"

Przepis na "zdrową wieprzowinkę" znajdziesz już wkrótce na blogu Zagotowane dzieciaki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz