czwartek, 4 października 2018



Z WIZYTĄ W PSZCZYNIE

      
          Wczoraj na lekcjach oglądaliśmy ziarna pospolitych zbóż uprawianych w Polsce. Dzisiaj odwiedziliśmy młyn w Pszczynie, który ziarna pszenicy zamienia na mąkę, kaszę manną i otręby. Widzieliśmy wielkie silosy, w których przechowywane jest ziarno, ogromne sita i maszyny do rozdrabniania zboża. Wiemy, że im wyższy  numer zapisany na opakowaniu (TYP 1800- 2000), tym mąka jest grubiej mielona i ma mnóstwo zdrowych dla zdrowia składników mineralnych- z niej pieczemy chleb. Ta drobniutka, bielutka ma najniższy numer (TYP 450) i nadaje się do wypieku delikatnych ciast. 


         Po wizycie w młynie, wzięliśmy udział w warsztatach wyrabiania pralinek i dekoracji z masy cukrowej w piekarnio- cukierni "U Brzęczka". Ty było ciekawe  i słodkie doświadczenie.
 







Więcej zdjęć z wycieczki znajdziesz w albumie "Wycieczka do Pszczyny"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz