poniedziałek, 21 listopada 2016


DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BANIĄ




        Nie sposób wyobrazić sobie jesiennej kuchni bez przysmaków z bani. Jeśli nie wiecie cóż to takiego…. śpieszymy wyjaśnić, że  tak  właśnie  nazywano kiedyś w Polsce dynię.
Warto wiedzieć, że dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W XV w.  przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się zarówno na stołach pańskich,  jak i chłopskich (źródło: dziecisawazne.pl)

Dzisiaj dynia pojawiła się również w naszej „Kuchni pełnej cudów”, zamknięta przepysznych, intensywnie żółtych, drożdżowych bułeczkach.  Ten piękny kolor zawdzięczają puree z dyni....urzekają  nie tylko barwą ale i kształtem.

 Przepis na drożdżowe bułeczki już wkrótce na blogu "Zagotowane dzieciaki"




Więcej zdjęć w galerii "Kuchnia pełna cudów"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz