Z WIZYTĄ W PIZZERII
Każdy z Was na pewno jadł pizzę nie raz, ale z czego się ją robi i skąd pochodzi? nie wszyscy już wiedzą. Posłuchajcie krótkiej historii, której bohaterką jest właśnie ona:
Dawno, dawno temu, na początku XVIII wieku, w Neapolu narodziła się pizza. Wówczas był to cienki placek ciasta chlebowego, ubogi w składniki. Najbardziej znane pizze nazywały się
„MASTUNICOLA”- były z bazylią, serem i pieprzem i „CECINIELLI” z kawałkami
świeżej ryby.
Z czasem pizza zmieniła swój wygląd, stała się bardziej rozpowszechniona
i znana. A wszystko za sprawą piekarza Raffaele Esposito, który w 1843 roku
przygotował na cześć Królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej (Margherita
di Savoia) pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią, aby przedstawić
flagę nowo narodzonego państwa włoskiego. Pizza bardzo przypadła do gustu królowej i od tego czasu, tak przygotowaną pizzę, od imienia królowej, margheritą nazwano.
Dzisiaj w pizzerii Gusto Dominium mieliśmy okazję zobaczyć, jak powstaje pizza, w jakiej temperaturze się ją piecze i jak długo musi przebywać w piecu... a potem z wielką przyjemnością przeszliśmy do jej degustacji. Na zakończenie każdy z nas otrzymał dyplom ukończenia kursu Małego Pizzera.
Więcej zdjęć z warsztatów w albumie "Wizyta w pizzerii"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz