poniedziałek, 14 listopada 2016


 Z WIZYTĄ W PIZZERII


        Każdy z Was na pewno jadł pizzę  nie raz, ale z czego się ją robi i skąd pochodzi? nie wszyscy już wiedzą. Posłuchajcie krótkiej historii, której bohaterką jest właśnie ona:
Dawno, dawno temu, na początku XVIII wieku, w Neapolu  narodziła się pizza. Wówczas był to cienki placek ciasta chlebowego, ubogi w składniki. Najbardziej znane pizze nazywały się „MASTUNICOLA”- były z bazylią, serem i pieprzem i „CECINIELLI” z kawałkami świeżej ryby.
Z czasem pizza zmieniła swój wygląd, stała się bardziej rozpowszechniona i znana. A wszystko za sprawą piekarza Raffaele Esposito, który w 1843 roku przygotował na cześć Królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej (Margherita di Savoia) pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią, aby przedstawić flagę nowo narodzonego państwa włoskiego. Pizza bardzo przypadła do gustu królowej i od tego czasu, tak przygotowaną pizzę, od imienia królowej, margheritą  nazwano.

        Dzisiaj w pizzerii Gusto Dominium mieliśmy okazję zobaczyć, jak powstaje pizza, w jakiej temperaturze się ją piecze i jak długo musi przebywać w piecu... a potem z wielką przyjemnością przeszliśmy do jej degustacji. Na zakończenie każdy z nas otrzymał dyplom ukończenia kursu Małego Pizzera.

Na zajęciach kulinarnych, na pewno spróbujemy upiec taki specjał.



Więcej zdjęć z warsztatów w albumie "Wizyta w pizzerii"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz