poniedziałek, 28 listopada 2016



KUCHNIA PEŁNA CUDÓW CZYLI NA PIERNICZKI NADSZEDŁ CZAS



         W naszej kuchni zapachniało świętami, a to za sprawą przyprawy korzennej będącej jednym ze składników świątecznych pierniczków…. W jej skład wchodzą  cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir oraz …  pieprz. Tym przyprawom pierniczki zawdzięczają swój  intensywny korzenny zapach i niepowtarzalny, słodki i jednocześnie pikantny smak, którego nie można pomylić z niczym innym.
Piecze się je na kilka tygodni przed świętami i trzyma w szczelnym pojemniku, by nabrały smaku, aromatu i miękkości. 

Jeśli ktoś spóźni się z pieczeniem pierniczków i  boi się,  że do świąt nie zdążą zmięknąć, prosimy o skorzystanie z naszych rad:

Do  pojemnika z pierniczkami wkładamy:
  •  obierki jabłka, wymieniamy je co 1-2 dni na świeże- pierniczki  będą pochłaniały z nich wilgoć i zaczną mięknąć
lub


  • 1-2 ćwiartki  cytryny,  wymieniamy je co  1-2 dni, aż pierniczki zmiękną, dodatkowo  będą miały  lekko cytrynowy posmak i aromat. 







Przepis na pierniczki znajdziesz na naszym szkolnym blogu kulinarnym "Zagotowane Dzieciaki"
Więcej zdjęć w albumie "Kuchnia pełna cudów"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz