KUCHNIA PEŁNA CUDÓW A W NIEJ - AROMATYCZNE RENIFERKI
W naszej kuchni znów zrobiło się
słodko i świątecznie, po prostu zniewalająco. Tym razem przyprawę do
pierników wykorzystaliśmy jako aromatyczny składnik muffinek.
Do ciasta dodaliśmy też miodu spadziowego, który ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, jest często nazywany miodem „królewskim”.
Żeby muffiny nie tylko w smaku
nawiązywały do świąt, postanowiliśmy nadać im formę reniferów. Wystarczyło
kilka biszkoptów i precelków, roztopiona czekolada i suszona żurawina oraz jadalne
oczka cukrowe. Ot i reniferki gotowe!
Jest to zebrana przez pszczoły
wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Wydzielina ta jest
lepka i słodka, występuje głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Ta
słodka substancja zwabia pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w
komórkach jako miód spadziowy. Dzięki temu, że miód ten powstaje z drzew
znajdujących się w najczystszych lasach, można poczuć zapach żywicy i igliwia.
(źródło: www.wcinaj-miod/pl)
Więcej zdjęć znajdziesz w galerii "Kuchnia pełna cudów", a przepis na muffinki na blogu "Zagotowane dzieciaki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz