środa, 29 marca 2017

DOBRY ZWYCZAJ NIE WYRZUCAJ CZYLI KREATYWNE SPOSOBY NA WYKORZYSTANIE RESZTEK



       W wielu domach w ciągu całego  tygodnia marnuje się sporo jedzenia. Nie bardzo wiemy, co mamy zrobić z ostatnią kromką chleba, 2 gałązkami pietruszki czy bardzo, bardzo  dojrzałym bananem. 

        Dzisiaj na warsztatach rozmawialiśmy na  ten temat z panią Karoliną Szebielą specjalistką do spraw zrównoważonego rozwoju w IKEA w KatowicachWspólnie z panią Karoliną przygotowaliśmy  czekoladowe ciasto z fasoli i bananów oraz  ożywczą lemoniadę z dużą ilością ziół i świeżo wyciskanego soku.

Nasz gość podsunął nam świetny pomysł na niemarnowanie kanapek, których nie mamy ochoty zjeść na drugie śniadanie. Wystarczy gdzieś w szkole  wystawić skrzynkę, do której uczniowie będą mogli włożyć taką kanapkę, a w zamian zabrać tę, która im smakuje. Kanapki muszą oczywiście być nie nadgryzione i nie zepsute. Może warto wykorzystać ten pomysł w naszej szkole?







 Przepis na czekoladowe ciasto z fasoli i lemoniadę znajdziecie już wkrótce na blogu "Zagotowane dzieciaki"

                                                     Więcej zdjęć w albumie "Warsztaty..."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz