niedziela, 22 października 2017


DYNIOBRANIE 



       Jesień to pora roku obfitująca w dynie. Zachwycają kształtem i kolorem, mogą być inspiracją  do wykonania pięknych jesiennych ozdób, jednak zanim zaczniemy wycinać dyniowe lampiony warto nacieszyć się jej smakiem i walorami odżywczymi! Bo dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały. Jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni są przekazywane z pokolenia na pokolenie). Jednak pierwsze ciasto dyniowe zostało przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce, a była nim wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie upieczona.
(źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/)



   Serdecznie  zapraszam całe rodziny do udziału w międzyklasowym konkursie plastyczno- kulinarnym, którego motywem przewodnim jest właśnie dynia. Należy przygotować jesienną ozdobę z dyni (można wykorzystać także inne jesienne dary przyrody: liście, nasiona, jarzębinę....) oraz przepis na wykorzystanie miąższu dyni w kuchni. Prace należy dostarczyć do 30 października. Staną się one ozdobą naszej sali i szkolnej kuchni, a najpiękniejsze z nich zostaną nagrodzone.

Życzę miłej zabawy i niezwykłych doznań kulinarnych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz