DYNIOBRANIE
Jesień to pora roku obfitująca w dynie. Zachwycają kształtem i kolorem, mogą być inspiracją do wykonania pięknych jesiennych ozdób, jednak zanim zaczniemy wycinać dyniowe lampiony warto nacieszyć się jej smakiem i walorami odżywczymi! Bo dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały. Jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze doceniali już
meksykańscy Indianie. Znalazła ona zastosowanie zarówno w meksykańskiej
medycynie naturalnej, jak i kuchni (przepisy na przetwory z dyni są
przekazywane z pokolenia na pokolenie). Jednak pierwsze ciasto dyniowe zostało
przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce, a była nim
wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie
upieczona.
(źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/)
Serdecznie zapraszam całe rodziny do udziału w międzyklasowym konkursie plastyczno- kulinarnym, którego motywem przewodnim jest właśnie dynia. Należy przygotować jesienną ozdobę z dyni (można wykorzystać także inne jesienne dary przyrody: liście, nasiona, jarzębinę....) oraz przepis na wykorzystanie miąższu dyni w kuchni. Prace należy dostarczyć do 30 października. Staną się one ozdobą naszej sali i szkolnej kuchni, a najpiękniejsze z nich zostaną nagrodzone.
Życzę miłej zabawy i niezwykłych doznań kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz