czwartek, 26 października 2017


JAK KIEDYŚ KISZONO KAPUSTĘ?



      Dzisiaj wybraliśmy się  do Żorskiego Centrum Regionalnego na warsztaty edukacyjne pt. ”Kiszenie kapusty”.  Spotkało nas tam mnóstwo atrakcji, a wszystko kręciło się wokół małej, okrągłej i niepozornej główki kapusty. Okazało się, że dawniej kapustę kiszono w dużych drewnianych beczkach, a deptało się ją gołymi stopami w tzw. „biołych spodniokach”. Nam nieukrywaną radość sprawiło  szatkowanie kapusty na ręcznej szatkownicy i jej smakowanie. Nikt nie migał się od jej kosztowania, tym bardziej, że   Pani Gospodyni powiedziała nam, jak korzystnie wpływa na zdrowie i urodę. Gdy kapusta została poszatkowana nadszedł czas na jej kiszenie. Pan Gospodarz, oczywiście w "biołych spodniokach",  deptał wrzucaną przez nas do beczki kapustę.
     Niespodzianek było jeszcze więcej, tańczyliśmy tradycyjny taniec śląski zwany "Mietlorzem" ( bo tańczy się go z "mietłą"), mogliśmy wykazać się kreatywnością w ozdabianiu papierowych główek kapusty, przygotowaliśmy inscenizację do piosenki o owocach i warzywach. To był naprawdę udany dzień.





           





Więcej zdjęć z warsztatów znajdziesz w galerii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz